Thursday, February 17, 2011

Blogging Tips - Timbang Blog / Blog Weighing

Ramai tidak tahu bahawa berat sesebuah blog adalah amat penting pada sesebuah blog. Ini kerana ianya akan menentukan kadar masa yang akan diambil oleh pengunjung untuk melihat blog anda 'loading' sepenuhnya, itupun bergantung kepada kelajuan internet yang digunakan pengunjung. Saiz ideal yang perlu anda tumpu adalah antara 100kb - 150kb; dan saiz di bawah 100kb adalah amat baik. Di bawah ini, saya akan sertakan 2 link untuk anda uji berat blog/website anda:

Many do not know that the weight of a blog is important for a blog. This is because it will determine the time taken for a visitor to get your blog loads fully/entirely, and that depends on the visitor's internet speed. The ideal size that you should be looking at is between 100kb - 150kb; where anything below 100kb is the best. Below, I've listed 2 links for you to test your blog/website:

iWebTool                    - http://www.iwebtool.com/speed_test

8 comments:

  1. mine is 152.. citer la pasal seo plak pojie.. :)

    ReplyDelete
  2. my blog 129.86...whoa agak berat 2...tq 4 info...xpe kot i share with my fren lak kn...hehe...

    ReplyDelete
  3. wah ... ada berat juga ek untk blog ??? okay2 ..saya cek plak...hehehe..

    xie-xie... ^_^

    ReplyDelete
  4. Thanks all sbb comment yg positif.
    Mama Adam: Tgk je brapa scoring dia. Kalau bawah 100, maka bagus sgt la tu.
    Nattasha: Agak berat sket tapi masih senang nak improve. SEO tu apa? :P
    Supersaraa: Thanks :)
    MissBlurry: Itu sebenarnya menyenangkan pengunjung melawat blog :)
    Fareez: Dont worry, masih dalam ideal tapi tak susah untuk improve. No problem, sila2kanlah SHARE pada kengkawan & kalau boleh point sekali ke sini yer :)
    Nulia: Mesti ada, sebab tu kekadang ada blog yg kita masuk, ada yg skejap je dah load semua, dan ada juga yg amik masa 10 minit :)

    ReplyDelete

© 1998 NINJA20 v2.5, All Rights Reserved. Powered by Blogger

Designed by ScreenWritersArena